Ez az étel nem összekeverendő a bundázott szezámmagos, mézes-mázos kínai csirkével. A fotón nagyon hasonlóan néz ki, mivel egy pici szezámmagot szórtam a tetejére a tálalás előtt. Mint minden kínai ételnek, ennek is nagyon karakteres íze van, az igazi kínai fűszereknek köszönhetően. Nagyon egyszerű és gyors az Elkészítése.
Hozzávalók / 6 adag

A pácoláshoz:
4 db csirkemell filé (darabolva)
2 ek szójaszósz (világos)
2 tk rizsborecet (vagy rizsecet)
1 púpozott ek kukoricakeményítő
2 db tojásfehérje

A sütéshez:
3 közepes db brokkoli (apró rózsákra szedve, előpárolva)
2 ek méz
2 ml hoisin-szósz
2 ek szójaszósz (sötét)
1 ek gyömbér (reszelve)
4 gerezd fokhagyma (nagy gerezd, reszelve)
1 ek szezámolaj
2 tk rizsborecet (vagy rizsecet)
1 púpozott ek kukoricakeményítő
2 dl víz
1 ek mogyoróolaj
6 teáskanál szezámmag (díszítésnek)

A körethez:
50 dkg basmati rizs
6 dl víz
1 ek napraforgó olaj
só ízlés szerint


Elkészítés

Az előkészülethez:
A csirkemelleket tetszés szerinti formákra vágjuk. Egy tálba összekeverjük a szójaszósszal és a rizsborecettel. Rátesszük a tojásfehérjét (nem kell habosra felverni), ismét keverünk rajta egy párat, majd a végén rászórjuk a kukoricakeményítőt, és jól elkeverjük, hogy a keményítő ne álljon egy csomóba.
Amíg a húsunk pácolódik, a brokkolit szedjük szét rózsákra, és pároljuk roppanósra a forrástól számítva kb. 10 percig.
A rizst is főzzük készre. Mossuk át többször, majd egy edényben olajon kapassuk meg egy kicsit, folytonos kevergetés mellett. Öntsük fel annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje azt.
Enyhén sózzuk, megkeverjük néhányszor, majd mikor már a víz kezd bugyogni, tegyünk rá fedőt, és a tüzet minimális fokozatra állítsuk alatta.
Többet ne kevergessük, hagyjuk szépen főni kb. 15 percet. Nem fog leégni, a saját gőzében fog megfőni, finom "pergős" lesz.
A sütéshez:
Egy tálban keverjük össze az összes fűszert. A keményítőt csomómentesre keverjük a hideg vízzel.
A wokban egy kis mogyoróolajat hevítünk, rádobjuk a páclé nélküli husikat, és fehéredésig sütjük, nem kell pirítani.
Nyakon öntjük a fűszerkeverékkel, pár perccel később hozzáöntjük a már folyékony állapotú keményítőt is. Ettől rögtön besűrűsödik az alap. Ha nagyon sűrű, akkor adjunk hozzá még vizet.
Rögtön adjuk hozzá a brokkolikat is. Rottyantsuk össze, és kész is.
Tálaláskor mutatósabbá tehetjük egy kis szezámmaggal.