Bár én nem vagyok ellene a liszttel való sűrítésnek, ezt a főzeléket mindig így, liszt nélkül készítem. A burgonyának nagyon magas a keményítőtartalma, így lehetővé teszi, hogy a saját anyagával sűrítsük be a belőle készített főzeléket.
Hozzávalók / 4 adag

1.5 kg burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
3 ek napraforgó olaj
1 ek fűszerpaprika
4 db babérlevél
1 tk majoranna
175 g tejföl
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés

A vöröshagymát finomra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát.
Kb. 1 dl vízzel felöntjük, és beletesszük a kockákra feldarabolt krumplit. Kicsit kevergetjük, lepirítjuk, mielőtt felöntenénk annyi vízzel, ammenyi éppen ellepi.
Beletesszük a babérleveleket, a majorranát, sózzuk és borsozzuk. 15-20 perc alatt puhára főzzük.
Mikor a burgonya már megpuhult, kivesszük az 1/4-ed részét, és alaposan pürésítjük (ez fogja besűríteni a főzeléket).
A püréhez hozzákeverjük a tejfölt, kis főzőlével még hígíthatjuk, és visszatesszük a többihez. Egyet forralunk rajta, és kész is van.