Sosem volt jó receptem kuglófhoz. A paleo étrendre való áttérésünk kapcsán kedvem támadt e téren is kísérletezni... Tudom, nem teljesen paleo a zabliszt miatt, de még így is legalább annyira egészséges, mint amennyire finom!
Hozzávalók / 8 adag

5 db tojás
165 ml kókusztej
6 ek kókuszcukor (vagy xilit)
20 dkg aszalt gyümölcsök
0.5 csomag sütőpor
10 dkg darált mandula
10 dkg darált zabpehely
5 dkg dió
5 dkg diabetikus csokoládé
1 csipet só
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
1 dkg darált zabpehely (a forma kikenéséhez)

Elkészítés

Egy kuglóf formát kenjünk ki vékonyan vajjal, és szórjuk be 1 dkg-nyi zabliszttel.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Az aszalt gyümölcsöket, a diót és a csokit vagdaljuk durva darabokra.
A tojásokat válasszuk szét. A sárgájához adjuk hozzá a kókusztejet, és keverjük vele simára.
A mandulát keverjük össze a zabpehellyel és a sütőporral.
A tojások fehérjét kezdjük felverni a sóval, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és így verjük kemény habbá.
A kókusztejes tojássárgájába keverjük bele a mandulás-zabpelyhes keverék 80%-át, a maradék 20%-ot szórjuk az aszalt gyümölcsökre, és keverjük át vele.
A tojáshabba forgassuk bele a lisztes-tojásos kóksztejet, majd ha már kezd egyneműsődni, akkor az aszalványokat is szórjuk bele. Öntsük bele a sütőformába és toljuk a sütőbe. Tűpróbáig süssük - nekem 50 perc alatt sült készre.
Ha már nem tűzforró egy vékony pengéjű késsel lazítgassuk fel a tésztát a formától, majd borítsuk ki, én ilyenkor még 3-5 percre visszatolom a sütőbe, hogy a nedvesség eltűnjön róla.