Édesanyám javasolta először, hogy így készítsem el az édesburgonyát, ami nem mindennapos alapanyag a magyar konyhában. Azóta rendszeresen így készítem, és édes ízvilágú köreteket tűrő főfogások mellé készítem.
Hozzávalók / 4 adag

4 db édesburgonya (közepes méretű, ha nagy, elég két darab is)
2 közepes db lila hagyma
1 ek olívaolaj
1 tk friss rozmaring (helyettesíthető csomagolt őrölt/morzsolt rozmaringgal is)
4 szál friss snidling (lehet szárított metélőhagyma is)
4 csipet só
bors ízlés szerint

Elkészítés

A lila hagymát nem túl kis darabokra darabokra vágjuk, az édesburgonyát (batátát) pedig meghámozzuk, és közepes méretűre kockázzuk.
Kevés olajon megpirítjuk a hagymát, majd az édesburgonyát is hozzáadjuk. Megsózzuk és borsozzuk, majd addig mozgatjuk, míg az édesburgonya minden oldala megpirult egy kicsit és egy kis vizet ereszt.
Ekkor lefedjük az edényt, és kis lángon 10-20 percig pároljuk.
Ha az édesburgonya megfelelően megpuhult, újra sózzuk és borsozzuk, mivel a rendes burgonyához hasonlóan nagyon sok sót felszív.
A friss rozmaringott és snidlinget apróra vágjuk, és hozzáadjuk, és az egészet még pár percig keverjük - vigyázva arra, hogy ne törjük össze az édesburgonyát.
A tűzről levéve azonnal tálalható.