Egy régi női magazinból ollóztam, így még papíralapon őrzöm ezt a kedvenc kuglófreceptemet. Azelőtt rendszeresen készítettem karácsonykor, de mivel manapság inkább online kutakodom sütnivaló után, méltatlanul feledésbe merült ez a puha, szaftos, illatos ínyencség. 
Hozzávalók / 6 adag

20 dkg finomliszt
25 dkg vaj
4 db tojás
25 dkg cukor (kristály)
50 dkg alma
12 dkg dió
1 csomag vaníliás cukor
6 g sütőpor (fél csomag)
4 ek rum
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek fahéj (őrölt)
1 ek porcukor (a szóráshoz)

Elkészítés

A diót gorombára vágjuk, és egy evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, kockákra vágjuk, és meglocsoljuk a rummal.
A vajat - robotgéppel - habosra keverjük a kristály- és vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, és fakanállal a vajkrémbe forgatjuk. Belevegyítjük a diót a kakaóval meg a fahéjjal, és végül jöhet az alma is.
Egy kivajazott, liszttel hintett, 2,5 dl-es kuglófformába öntjük a masszát, és előmelegített sütőben 190 fokon kb. 90 percig sütjük.
Pár perc pihentetés után rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Porcukorral és vágott dióval díszítjük, lekvárral tálaljuk.