Ez az egyszerű és finom főzelék a család kedvence. Nyáron a napérlelte paradicsommal készítve a legfinomabb.
Hozzávalók / 2 adag

1 kg újkrumpli
1 l víz
40 dkg sűrített paradicsom
1 kávéskanál só
2 ek cukor
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
1 közepes db vöröshagyma
2 db babérlevél
2 db zellerlevél
2 ek napraforgó olaj (a rántáshoz)
2 evőkanál finomliszt (a rántáshoz)
fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítés

A krumplit pucoljuk meg, és vékonyan karikázzuk fel, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Ezután öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, majd adjuk hozzá a sót, ízlés szerint cukrot, az őrölt köményt, az apróra vágott vöröshagymát, a babérlevelet és az összekötött zellerzöldet.
Forraljuk fel, és a lángot mérsékelve főzzük puhára a krumplit, majd vegyük ki belőle a zellerzöldet (közben kóstoljuk, és ha szükséges, még cukorral ízesítsük).
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és készítsünk világos zsemleszínű rántást. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a pirospaprikát, és hagyjuk langyosra hűlni.
A langyosra hűlt rántást keverjük simára egy kevés vízzel, majd öntsük hozzá a forrásban lévő krumplihoz. Ezután óvatosan kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik.
Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ízlés szerinti feltéttel kínáljuk.