Pekingi sertés (kínaiul: 京都 排骨) egy húsétel, ami a Kínában található Pekingből származik. Ellentétben a pekingi kacsával, ez az étel kicsontozott sertéscsíkokból áll, melyet vörös édeskés szósszal készítenek.
Hozzávalók / 2 adag

Hús és marinád
0.35 kg sertésszűz
1 ek szójaszósz
1 ek kínai rizsbor
1 ek napraforgó olaj
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál víz

Szósz
1 ek szójaszósz
2 ek hoisin-szósz
0.5 ek osztrigaszósz
1 teáskanál gyömbér
1 ek kínai rizsbor
1 ek cukor
0.5 teáskanál szezámolaj
1 db újhagyma

Elkészítés

Hús és marinád
A sertéshúst vágjuk vékony (1cm), hosszúkás csíkokra. A marinád hozzávalóit keverjük össze egy tálban, és forgassuk bele a húst. Hagyjuk állni legalább 1/2 órát a hűtőben. Akár előző nap is megcsinálhatjuk.
Egy wokba/serpenyőbe melegítsünk 1 ek olajat, adjuk hozzá a húst, és süssük, amíg kifehéredik (kb. 2 perc). Szedjük ki egy tányérra, és tegyük félre.
Szósz
Magas hőfokon melegítsünk 2 ek olajat, és keverjük el benne a szósz hozzávalóit, kivéve a szezámolajat és újhagymát. Ha a szósz forr, tegyük bele a húst, és főzzük 2-3 percig. Ha kész, zárjuk el a lángot, és keverjük bele a szezámolajat.
Tálaljuk párolt rizzsel és julienne-re vágott újhagymával.