Nem egy olcsó étel lesz végül, de ha jól sikerül, az íze kárpótol minket:).
Megjegyzésként még annyit, hogy borsnak én Horváth Rozi színes, durvára darált borsát szoktam használni. Nagyon finom illata van, és remek ízt ad.
Hozzávalók / 2 adag
A tésztához
30 dkg finomliszt
1 db tojás
1 dl tej
0.5 dl víz
1.5 dkg élesztő
2 ek napraforgó olaj
1 teáskanál cukor
1 kk só
A pizzaszószhoz
4 ek sűrített paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
1 teáskanál cukor
oregánó ízlés szerint
bazsalikom ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
babérlevél ízlés szerint
bors ízlés szerint
majoranna ízlés szerint
A húshoz
1 gerezd fokhagyma
gyros fűszerkeverék ízlés szerint
só ízlés szerint
1 db csirkemell filé
1 kis db vöröshagyma
1 ek worcestershire-szósz
A feltéthez
1 közepes fej lila hagyma
1 közepes db paradicsom
5 dkg uborka
10 dkg mozzarella (ízlés szerint)
10 dkg parmezán sajt
1 ek fokhagyma szósz (vagy natúr joghurt és 1 cs fokhagymás salátaöntet-por)
Elkészítés
Elsőnek kezdjük a tésztával. 1 tk cukrot meleg tejbe elkeverünk, majd megfuttatjuk benne az élesztőt.
Addig a lisztet, a tojást, 2 ek olajat, ill. az 1 mk sót tálba rakjuk. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és még kb. fél deci vizet, majd jól összedolgozzuk, és lefedve meleg helyen hagyjuk alaposan kelni. Tésztánk ne legyen túl lágy, arra ügyeljünk!
Következik a hús előkészítése. A csirkemellet vágjuk fel vékony csíkokra, majd kicsit sózzuk, és dörzsöljük meg gyros-fűszerrel, és azt is hagyjuk, hadd vegye be az ízeket.
Nekikezdhetünk a pizzaszószunknak. A nagy fej hagymánkat jó apróra kockázzuk fel, és ennek vegyük kb. a 2/3 részét. Rakjuk egy kisebb lábasba, majd kis olajon pároljuk üvegesre.
Ha ezzel megvagyunk, akkor vegyük le a tűzről, és rakjuk bele a sürített paradicsomot, törjük bele fokhagymát, ill. a fentebb felsorolt fűszereket (só, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, 1db babérlevél, bors, majoranna) ízlés szerint. Cukrot is tehetünk bele, ha túl savanyúnak találjuk.
Pár percig főzzük, közben adhatunk hozzá kevés vizet, ha túl sűrűnek találjuk. Ha elkészült a babérlevelet ne felejtsük benne :)
Folytassuk tovább a hússal. Van még egy harmad rész felkockázott hagymánk. Ezt kevés olajon pirítsuk le, majd adjuk hozzá a csirkét, és törjünk rá 1 fokhagymát. Pirítsuk 1-2 percig, majd öntsünk rá worchestshire szószunkból egy kicsit, és pirítsuk tovább pár percig.
Ha a fenti lépésekkel kész vagyunk, addigra kb. meg is kelt a tésztánk. Nyújtsuk ki kb. 1cm vagy fél újjnyi vastagra, és helyezzük bele egy kiolajozott és lisztezett tepsibe. Majd takaréklángon süssük elő az üres tésztát kb. 10 percig.
Addig készítsük elő a lilahagymát, a paradicsomot, az uborkát, amelyeket szeletekre vágunk.
Ha van fokhagymaszószunk, akkor azzal nem lesz dolgunk, ha viszont nincs, akkor tudunk készíteni 1/2 csomag fokhagymás salátaöntet-porból és fél doboz natúr joghurtból.
Kivesszük a sütőből a pizzalapot, és szépen megpakoljuk. Elsőnek rákenjük a pizzaszószt, majd a húst és a zöldségeket. Az öntetünket szépen elosztjuk rajta. Megszórjuk parmezánnal, és végül ráreszeljük a mozarellát.
Visszahelyezzük a sütőbe, és takarékon még kb. 30 percig sütjük, amíg a széle nem barnul, és a sajt rá nem olvad.
0 Megjegyzések