Minden finn karácsonyi asztalán megtalálható a rosolli, aminek fogyasztása óriási tradíció. A karácsonyi sonkához tálalják fel sok más finomsággal együtt.
Hozzávalók / 4 adag

4 közepes db cékla
5 db burgonya
4 db sárgarépa
5 db csemegeuborka
2 db alma
1 közepes fej vöröshagyma
1 tk só
1 teáskanál fehér bors
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
1 kávéskanál szegfűbors
1 csokor petrezselyem
snidling ízlés szerint
1 dl főzőtejszín
1 ek ecet
0.5 teáskanál cukor


Elkészítés

A céklát 1 cm-es kockákra vágjuk, majd sós, köménymagos, szegfűborsos, ecetes vízben puhára főzzük, ha megfőtt kihűtjük.
A burgonyát a sárgarépával szintén megfőzzük, de inkább félkeményre, szintén kihűtjük.
A csemegeuborkát, az almát és a vöröshagymát apró darabokra szeleteljük.
Az összeaprított zöldségeket egy salátás tálban összekeverjük és sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel, metélőhagymával, ecettel, tejszínnel és cukorral ízesítjük.
Fogyasztás előtt a salátánkat érdemes egy fél napot a hűtőben érlelni, így még finomabb lesz az íze.