Vegetáriánus pár jött hozzánk vendégségbe, ám nem szerettem volna a szokványos rántott zöldségeket elkészíteni, így jött ennek az ételnek az ötlete.
Hozzávalók / 6 adag
Hozzávalók palacsintához
3 db tojás
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 csipet só
5 dl növényi tej
7.5 dl buborékos ásványvíz
2 ek napraforgó olaj (a sütéshez is)
Hozzávalók a pörkölthöz
1 dl napraforgó olaj
2 közepes db vöröshagyma
1 dkg gomba
1 teáskanál fűszerpaprika
2 dl víz
1 teáskanál csípős paprikakrém
200 ml növényi tejszín
1 csapott ek teljes kiőrlésű liszt
só ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés
Palacsinta
Szokványos palacsintatésztát készítünk. A tojásokat elkeverjük a csipet sóval, majd hozzáadjuk a liszt felét.
Amikor nagyon sűrűnek érezzük, kevés tejjel hígítjuk, majd újabb adag lisztet adunk a masszához. Fontos, hogy csomómentes legyen a massza, mielőtt több tejet vagy lisztet adnánk hozzá.
Az adagolást addig folytatjuk, míg el nem fogy a liszt és tej, végül pedig vízzel hígítjuk, míg megfelelő állagú nem lesz a tésztánk.
Serpenyőt hevítünk, kevés olajat öntünk bele, majd körülbelül egy evőkanál tésztát kisütünk. Én minden palacsinta előtt olajos papírtörlővel át szoktam kenni a serpenyőt, hogy ne ragadjon le a tészta. Ebből a tészta mennyiségből én körülbelül 12-15 darabot szoktam sütni.
Pörkölt
A gombát megmossuk, szárukat eltávolítjuk, és apró kockákra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. A lángot levéve hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, és felöntjük kevés vízzel.
Hozzáadjuk a gombát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, ételízesítőt és csípős paprikakrémet adunk hozzá, lefedjük, és puhára főzzük.
Amikor már puha a gomba, leszűrjük a pörköltet. A gombát félrerakjuk, a pörköltszaftot pedig visszarakjuk a tűzre. A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a pörköltszafthoz. Folyamatos kavargatás mellett behabarjuk a szószt.
A palacsintákat megtöltjük körülbelül 2 evőkanál gombával, és téglalapformára hajtjuk őket. Tálalásig érdemes melegen tartani a palacsintákat.
Tálaláskor meglocsoljuk a palacsintákat a behabart szósszal.

0 Megjegyzések