Horváth Ilona "salátára lapozott" szakácskönyvéből származik ez a recept, mely forrón, de még hidegen is nagyon finom - ha netán maradna belőle másnapra is...
Hozzávalók / 4 adag
Palacsinta 12 darabhoz
15 dkg finomliszt
1 db tojás
3 dl tej
1 dl szódavíz
1 késhegynyi só
1 dl napraforgó olaj (kisütéshez)
Töltelék
20 dkg sonka
2 dkg vaj
2 dkg finomliszt
1 dl tej
2 ek tejföl
1 db tojás
5 dkg parmezán sajt (frissen reszelt)
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
1 kávéskanál mustár
Elkészítés
Palacsinta 12 darabhoz
A Hozzávalókat jól kikeverjük.
Egy kisebb serpenyőt (teflon, 15 cm átmérőjű/belméret) kikenünk olajjal, ezt jól felforrósítjuk, majd kisütjük a palacsintákat.
Töltelék
A sonkát vagy daráljuk le, vagy éles, széles késsel vágjuk össze apró darabokra. A vajat olvasszuk fel, keverjük bele a lisztet, majd óvatosan öntsük fel a tejjel. Lassú tűzön sűrű "fehér mártást" keverünk csomómentesre, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint belekeverünk még egy kk mustárt.
Reszeljük finomra a sajtot (lehet más aromás, kemény sajt is). A langyos fehér mártásba keverjünk 1 tojássárgáját, a húst, 2 kanál tejfölt és a tojás felvert habját. Sózzuk-borsozzuk.
Vajazzunk ki egy kb. 20 cm átmérőjű jénait, terítsünk rá egy palacsintát, kenjük meg a krémmel, erre szórjunk egy kis parmezánt, és ily módon rakjuk le az egészet. Tetejére palacsinta kerüljön, melyet kenjünk meg egy kis tejföllel, szórjuk meg a maradék parmezánnal, és előmelegített sütőben süssük át aranybarnára.

0 Megjegyzések