Ez egy nagyon-nagyon finom desszert, aki szereti a szilvás gombócót és/vagy a palacsintát, annál tuti befutó lesz.
Hozzávalók / 6 adag

A palacsintához
2 db tojás
25 dkg finomliszt
2.5 dl tej
2 dl szódavíz
1 csipet só
1 ek napraforgó olaj

A töltelékhez
60 dkg szilva
16 dkg cukor
1 ek fehérborecet
1 db fahéjrúd
12 db szegfűszeg (kb)
0.2 dl víz

A sütéshez
3 dl tejföl
1.5 dl tej
2 ek vaj
1.5 ek zsemlemorzsa

Elkészítés

A palacsintához
A tészta hozzávalóit jól kikeverjük, majd lehetőség szerint állni hagyjuk 1-2 órát.
Sütés előtt, ha szükséges, még egy kicsit lazítjuk a palacsintatésztát. Szép, vékony palacsintákat sütünk.
A töltelékhez
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd negyedeljük, de vághatjuk kisebb darabokra is.
Az ecetet a cukorral és a vízzel felfőzzük, hozzáadjuk a mozsárban nagyjából összetört fűszereket, pár percig rotyogni hagyjuk.
Egy másik lábosba tesszük a feldarabolt szilvát, erre szűrjük a szirupot, s max. 3 percet főzzük, majd félrerakjuk kicsit állni.
A sütéshez
Egy tortaforma vagy kör alakú, magas falú tepsi alján elkenünk egy evőkanálnyi tejfölt, és rádarabolunk egy evőkanálnyi hideg vajat.
A palacsintákat vékonyan megtöltjük a szilvával, majd felezzük vagy harmadoljuk őket (a tepsi méretétől függően), és csillag alakban egy sort lerakunk a tepsibe/tortaformába.
A maradék tejfölt a tejjel jól elkeverjük, és nagyjából a harmadát az első sor palacsintára öntjük.
Folytatjuk a rétegzést, nekem három sor palacsinta jött ki ebből a mennyiségből.
Tejföllel zárjuk a sort, majd meghintjük a zsemlemorzsával, és a maradék vajat rádaraboljuk a tetejére.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.