Nálam az öreglebbencs - bár imádom - rendre rosszul sikerült: nem sült ki a szalonna, nem főtt meg a hagyma, nem pirult meg eléggé a tészta, vagy ha igen, odaégett a hagyma, odaégett a szalonna - és így tovább.
Hozzávalók / 2 adag

15 dkg tészta (lebbencs)
40 dkg burgonya
7 dkg füstölt szalonna
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg kolbász (füstölt, elhagyható)
1 közepes db hegyes erős paprika (ízlés szerint)
fűszerpaprika ízlés szerint
1 ek disznózsír
só ízlés szerint
2.5 dl víz

Elkészítés

A szalonnát és a hagymát is kis kockákra felvágjuk, megpucoljuk és felkockázzuk a krumplit. Ha kolbászt is teszünk bele, felkarikázzuk.
A zsíron töpörtyűre pirítjuk a szalonnát, kiszedjük, félretesszük.
A visszamaradt zsíron - óvatosan kevergetve, mert törik! - alaposan, egyenletesen megpirítjuk a lebbencset, ezt is kiszedjük, félretesszük. (Egyes renitens példányok gyorsabban pirulnak, mint a többiek, ezeket közbe-közbe kiszedegetjük, hogy azért ne égjen meg.)
Elegendő zsírunk maradt, ebben párolni kezdjük a hagymát, kisvártatva hozzáadjuk a kisült szalonnát, a kolbászt és a csípős paprikát. 3-4 perc után felöntjük egy pohár vízzel, megsózzuk és lefedve addig pároljuk, míg a hagyma puha - pépes nem lesz (újabb 5-6 perc).
Ekkor meghintjük a pirospaprikával, alaposan elkeverjük benne a krumplit, újból vizet öntünk alá (sózzuk, ha kell), és ekkor óvatosan belekeverjük a tésztát is.
Fedő alatt, kisláng mellett mindent puhára párolunk, ez 20-25 perc.
Ízlés szerint hagyhatunk alatta levet, a tészta kihűlve úgyis felszívja mindet.