Rengeteg rakott kel fajta van tudom, én ennek az alapjait anyósomtól láttam. Sokat kísérleteztem azóta, hogy megmutatta.
Hozzávalók / 4 adag
1.5 kg kelkáposzta
0.5 kg darált sertéshús
1 bögre gersli (2,5 dl-es bögre)
10 dl tejföl
20 dkg füstölt szalonna
1 ek napraforgó olaj
20 dkg trappista sajt (reszelt)
3 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
0.5 db paprika
1 csokor petrezselyem (kis)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 csipet köménymag
1 kk fűszerpaprika
1 ek sertészsír (vagy napraforgó olaj a tál kikenéséhez)
1 ek zsemlemorzsa (a tál kikenéséhez)
Elkészítés
A kelkáposztát sós vízben feltesszük főni. Mialatt megfő, elkészítjük a tölteléket.
Kevés zsiradékon a szalonnát kisütjük, mikor kisült, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és csipet köményt adunk hozzá. Miután a hagyma megdinsztelődött, hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát és a darált húst, és kissé megpirítjuk.
Levesszük a tűzről, és hozzákeverünk 1 mk pirospaprikát, és kevés vízzel felöntjük (csak egy korty). Visszatesszük főni, és belekeverjük a gerslit, és felöntjük a kelkáposzta főzővizével annyira, hogy éppen ellepje. Addig főzzük, míg félpuha nem lesz a gersli.
Ha a kel puhára főtt, leszűrjük, leveleire szedjük, és hagyjuk lecsepegni, közben a sütőtálat kevés zsírral kikenjük, és zsemlemorzsázzuk.
Mikor a töltelék félig puha, hozzákeverjük a tejföl felét, és nagy lángon sűrűre főzzük.
Ha a töltelék már sűrű, és kissé krémes állagú lesz, elkezdjük a sütőtálba rétegezni.
A tál alját a vastagabb kel levelekkel béleljük, a töltelék 1/3-át rákanalazzuk, a maradék tejfölből 1-2 kanállal elkenünk, és megszórjuk reszelt sajttal.
Még két ugyanilyen réteget készítünk, és a tetejét kelkáposztalevelekkel zárjuk, és a megmaradt tejfölt a sajttal elkeverjük, és rásimítjuk.
Előmelegített sütőben 180C°-on lefedve sütjük 30-35 percig, majd 200 C° kb. 10 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
A sütőből kivéve tálalás előtt érdemes várni 10-15 percet, hogy kissé meghűljön a könnyebb szeletelés véget.

0 Megjegyzések