Anyukám tepsis krumpliját terveztem be, de kiderült, hogy férjem beszerzett egy kis friss tarját (ha nincs mangalica, természetesen finom "sima"  tarjából is). Tepsis krumplis tarja lett belőle, gyuvecses beütéssel. Most készítettem először, de már fel is került a "családi receptlistára", mert bár az öndicséretet gyakorolni nem ildomos, de tényleg nagyon finom lett!
Hozzávalók / 3 adag

50 dkg mangalica tarja (3 szelet)
30 g kolozsvári szalonna (3 szelet)
3 db burgonya (nagy)
1 kis fej vöröshagyma
2 közepes db paprika
2 közepes db paradicsom
1 ek paprikakrém (pácoláshoz)
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
só ízlés szerint
2 dl tejföl
3 ek napraforgó olaj (elősüteshez)


Elkészítés

A tarjaszeleteket megmossuk, leszárítjuk, gyengén besózzuk, borsozzuk, vékonyan bekenjük a paprikakrémmel. Pihentetjük, majd forró olajban elősütjük (3-3 perc oldalanként). Egy tányérra szedjük őket. A levet, amit sütés közben ereszt, megtartjuk.
Meghámozzuk a krumplit, megmossuk, és hosszában vékonyan felszeleteljük. A hagymát tisztítjuk, félbevágjuk, és hajszálvékonyra felkarikázzuk, a paprikát és a paradicsomot szintén.
Három vékony szelet kolozsvári szalonnát (ca. 10 cm hosszú, 5 cm széles) lefektetünk a tepsibe. A főzőplatnin picit megolvasztjuk. Megrakjuk egy sor krumplival, erre a hagymát, majd a paprikát és a paradicsomot rétegezzük. Befedjük az egészet az elősütött tarjaszeletekkel. A maradék krumplit rárakosgatjuk a húsra, sózzuk, borsozzuk.
A félretett, elősütött húsok levét összekeverjük a tejföllel, és ráöntjük a rakottas tetejére. Pici vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával, és előmelegített sütőben pároljuk. Miután minden finoman megpuhult, eltávolítjuk a fóliát, és addig sütjük tovább, amíg a teteje zsemleszínűre nem pirult. Ez idő alatt a felesleges lé is elpárolog annyira, hogy finom rövid szaftot kapunk.