Karácsonyi ajándékba pataki tálat kaptam. Recepteket keresve bukkantam erre: karácsonyi készülődéskor is jó hasznát lehet venni a pataki tálnak.
Hozzávalók / 6 adag
15 közepes db káposztalevél (savanyított)
500 g savanyú káposzta
750 g darált sertéshús
150 g rizs
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
50 dkg füstölt tarja (5 db füstölt hús)
1 ek mangalica zsír
2 csapott ek finomliszt
2 dl tejföl (a tálaláshoz)
Elkészítés
Langyos vízbe beáztatjuk a pataki tálat.
A káposztalevelek vastag erét kivágjuk, és az ér mentén megfelezzük (így 30 db-ot kapunk).
A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk és apró kockára vágjuk.
A darált húshoz hozzáadjuk a megmosott rizst, a fele vöröshagymát, a fokhagymát, tojást. Sózzuk, borsozzuk és pirospaprikával ízesítjük.
Alaposan összegyúrjuk, és ha szükséges, utánfűszerezzük. (Ne feledjük, hogy a savanyú káposzta önmagában is sós, így a tölteléknek nem kell sósnak lennie.)
A töltelékből kis adagokat csípünk, és a levél egyik sarkába rakjuk. Feltekerjük a levelet, miközben a széleket folyamatosan "betűrjük", hogy ne essen szét a töltelék.
A pataki tál aljába tesszük az aprókáposzta harmadát. Rászórjuk a maradék vöröshagyma felét és sorban rárakjuk a töltelékeket.
Amikor egy sor megtelt, rátesszük a maradék káposzta felét, amit megszórunk az apróra vágott vöröshagymával.
Kb. a második réteggel el is fogy a töltelék. Ezt beborítjuk a maradék káposztával és rátesszük a feldarabolt füstölt húst.
A zsírból és lisztből rántást készítünk, amibe pirospaprikát teszünk. Felengedjük vízzel és ráöntjük a káposztára. Vízzel felengedjük, hogy az egészet ellepje.
Rátesszük a fedelét és hideg sütőbe tesszük főni. Kb. 2,5-3 óra alatt készül el. Közben ne feledjük az elfőtt, elpárolgott levet meleg vízzel pótolni.
Tejföllel tálaljuk.

0 Megjegyzések