Tegnap a férjem egyik kedvencét sütöttem, Hatlapos karamellást. Sajnos muszáj volt pihentetnem, mert puhulni kell a lapoknak…de éjszakára időzítettem. A reggeli kávé mellé, már szeletelhető lett!

Hozzávalók:

A tésztához
60 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás
2 dl tej
1 kávéskanál szalalkáli
0.5 teáskanál rum (elhagyható)

A krémhez
30 dkg cukor
15 dkg finomliszt
1 l tej
20 dkg vaj

Elkészítés

A szalalkálit a tejben feloldjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalóhoz, és sima tésztává gyúrjuk. A tésztából 6 egyforma lapot sütünk (villával megszurkáljuk sütés előtt).

A krémhez a lisztet csomómentesen elkeverjük 0,5 l tejjel, és félretesszük. A cukrot aranybarnára karamellizáljuk, felöntjük a maradék 0,5 l tejjel, majd felforraljuk. A felolvadt karamellbe beleöntjük a liszttel elkevert tejet, visszatesszük a tűzre, és állandóan kavarva sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött levesszük a tűzről, és kanalanként adagolva hozzákeverjük a vajat.

A krémet néha megkavarva langyosra hűtjük.

Betöltjük a lapokat, és másnapig pihentetjük, hogy jól puhuljon meg!