Hozzávalók

1 fej fokhagyma
3 dl szicíliai extra szűz olívaolaj
10 dkg sajt (parmezán)
1 csipet egész fekete bors
5 dkg petrezselyemzöld
5 dkg fenyőmag
10 dkg bazsalikom levél

Leírás

A bazsalikomleveleket (szárat nem!) és a petrezselymet, kezdjük el jó alaposan szétnyomkodni a mozsarunkban (nem, az aprítógép sem jó, abban is fémből van a kés!). Mehet bele a fenyőmag is, meg a hagyma. Amikor már elég pépes, tegyük egy tálba és kezdjük el belekeverni az olajat. Néha szórjunk bele parmezánt is. A végeredmény hihetetlenül illatos, viszonylag sűrű szósz lesz. Főzzük ki a tésztát (pl. spagetti). A friss, természetes, keveset vagy semmit nem főzött szószokat, a tésztával ne rotyogtassuk össze egy serpenyőben. A tésztát alaposan szűrjük le, egy nagy szűrőtálban. Ezután a mozsárban keverjük a szószhoz, vagy üveg-, esetleg kerámiatálban. Így kikerültük a meleg fémserpenyőt. Ha szeretnénk pestot raktározni, az elkészült szószt tegyük egy befőttesüvegbe, öntsünk a tetejére olívaolajat és tegyük a mélyhűtőbe!