Hozzávalók

1 csipet só
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 csipet egész fekete bors
2 dl tejszín
1 evőkanál rizs
1 csomó vegyes zöldség
20 dkg gomba
1 mk rozmaring (szárított)
1 szál póréhagyma
2 l zöldségleves (szűrt leveskockából is készülhet)
10 dkg bab (fehér száraz, 1 napra beáztatva)

Leírás

A babot, néhány órára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük és a fele zöldséglevesben, lefedve, közepes lángon, kb. 1 óra alatt, puhára főzzük. (Áztatás nélkül is készíthetjük, de akkor legalább fél órával később puhul meg). Közben, az összes zöldséget megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, míg a pórét és a leveszöldséget, 1 centi vastagon fölszeleteljük. A fokhagymát összezúzzuk. Az így előkészített zöldségeket, az olívaolajon, 3-4 percig pirítjuk-pároljuk, majd a maradék levest és a babot ráöntjük. Megsózzuk, a rozmaringgal meg a bazsalikommal fűszerezzük, a rizst beledobjuk és kb. 35 perc alatt megfőzzük. Tejszínnel behabarjuk.