Hozzávalók

4 evőkanál liszt
1 l víz
5 evőkanál cukor
1 pohár tejföl
1 tk fahéj
6 szem szegfűszeg
1 rúd vanília (nem vaníliás cukor)
1 kg szeder
1 ízlés szerint tejszínhab

Leírás

A szegfűszegből, az egész fahéjból és a citrom vékonyan lehámozott héjából redukciót főzünk. (Kb. egy dl vízben az anyagokat feltesszük főni és felére beforraljuk, majd leszűrjük.) A citrom levét kicsavarjuk. A gyümölcsöt átválogatjuk, folyó víz alatt megmossuk, majd fél liter vízben a redukcióval és a cukorral, húsz percig főzzük. Amíg a gyümölcs fő, a tejfölt a liszttel, csomómentesre elkeverjük. A húsz perc elteltével, a tejfölhöz fokozatosan adunk a még meleg levesből, elkeverjük, és az egészet a leveshez adjuk. Együtt átforraljuk és kihűtjük. Ha szükséges, ízlés szerint cukrot, vagy citromlevet adva hozzá, még ízesíthetjük. Amennyiben a kész, a levest szitán áttörjük. Ragyogó krémlevest kapunk, amelyet tálaláskor tejszínhabbal díszíthetünk.