Hozzávalók

1 csipet só
3 gerezd fokhagyma
1 csipet egész fekete bors
40 dkg cékla
2 dl tejszín
1 fej hagyma
1 szál fehérrépa
1 darab gyömbér

Leírás

A hagymát és fokhagymát felvágjuk, apróra. Olajon megpirítjuk, hozzákeverjük a felkockázott krumplit és céklát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Mivel a cékla elég későre fő meg, jó, hogyha azt előre kuktában főzzük, egy keveset. A fövő vízbe, beledobjuk a leveskockát és egy kisebb darab (kb. fél centis) gyömbért reszelünk hozzá. Miután elég puhára főtt a cékla, botmixerrel pépesítjük, utána felöntjük még egy kevés vízzel és hagyjuk, amíg összefőnek. Végül, kellő sűrűségűre keverjük, a hozzáadott főzőtejszín segítségével. Tálaláskor, ízesítsük egy kanál tejföllel és adjunk a forró leveshez, tányéronként, egy kanál reszelt sajtot.