Ha az édeset már unod, a sós linzertésztának is adj esélyt!
A sós pitékért az angolok és a franciák is odavannak. Ha megkóstolod, te is biztosan szeretni fogod. Gyorsan dolgozd össze a tésztát, hogy a vaj ne melegedjen meg, különben nem lesz nagyon omlós. Rácsozva még mutatósabb. Bármilyen zöldséggel feldobhatod, és a sajttal se spórolj.

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ
25 dkg liszt
12 dkg vaj
5 evőkanál víz
1 teáskanál só

A TÖLTELÉKHEZ
15 dkg krémsajt
15 dkg paradicsom
10 dkg olivabogyó
10 dkg sajt
2 evőkanál tejföl
2 gerezd fokhagyma
bazsalikom

TETEJÉRE
1 db tojás

Elkészítés:

A lisztet  szitáld egy tálba, és dobd hozzá a sót. Rakd hozzá a felkockázott hideg vajat, majd morzsold össze. Amikor már jó morzsalékos, kanalanként add hozzá a vizet. Lehet, hogy nem lesz szükséged az összesre. Gyúrd össze, ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Vedd ketté kétharmad-egyharmad arányban, majd csomagold folpack fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre.

Pihentetés után lisztezett felületen nyújtsd ki a nagyobb tésztát, majd helyezd egy vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába úgy, hogy a szélét is befedje. Szurkáld meg több helyen. A krémsajtot keverd össze a tejföllel, a zúzott fokhagymával, és kend meg vele a tésztát. Rakd rá a megmosott, feldarabolt paradicsomot, az olívabogyót, szórd meg reszelt sajttal és bazsalikommal. A maradék tésztát is nyújtsd ki, vágd fel, és rácsozd be vele a tésztát. A tetejét kend meg felvert tojással, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt.