A kertünkben roskadoznak a feketeribizli ágacskái a mézédes bogyók alatt. Ezt a színre, ízre különleges desszertet kísérleteztem ki, ami megállja a helyét egy tartalmasabb leves után is.

Hozzávalók / 4 adag

gombóchoz
500 g tehéntúró
150 g feketeribizli
50 g étkezési keményítő
50 g búzadara
1 ek cukor
1 db tojás
1 ek vaj (főzés utáni sütéshez)

öntethez
2 dl tejföl
1 ek porcukor (vagy ízlés szerint)

Elkészítés

gombóchoz
A ribizlit tisztítás és mosás után egy méretes lábaskába tesszük, és villával összenyomkodjuk. Adunk hozzá egy evőkanál cukrot, és lassú tűzön felfőzzük.

A túróba beleteszünk egy tojássárgáját. Hozzáadjuk a langyosra hűlt ribizlipépet, az étkezési keményítőt és a búzadarát. Kézi mixerrel pépesre dolgozzuk. Ezután belekeverjük az egy tojásból felvert kemény habot. Félretesszük legalább fél órára.

Az idő letelte után evőkanállal kis adagokat merítünk a masszából. Búzadarával telt tálkába tesszük. Meghempergetjük benne, és a két tenyerünk között golyókat formálunk belőle. Gyöngyözően forró vízbe rakjuk. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 10 percig hagyjuk főni.

öntethez
A tejfölt elkeverjük a porcukorral. A vízből kiszedett lecsepegtetett gombócokat kevés vajon körbesütjük. Ezután langyosan tesszük asztalra, és cukros tejföllel fogyasztjuk.