Hozzávalók / 12 adag

5 kg meggy
2 kg cukor (ízlés szerint)
2.5 l víz
2 kk nátrium-benzoát

Elkészítés

A meggyet megmossuk, leszáraljuk (én szűrőben még egyszer le szoktam öblíteni).

Egy nagyobb edényben a vizet a cukorral felforraljuk, amikor a cukor elolvadt, belerakunk kb. 4-5 üvegre való meggyet, és csak addig hagyjuk, amíg a meggy átmelegszik (a szemek nem kell kihasadjanak), közben átkavarjuk, hogy egyenletesen melegedjen fel.

Szűrőkanállal kiszedjük egy másik edénybe, beletesszük a szirupba a következő adag meggyet, amíg ez is átmelegszik, a többit üvegekbe rakjuk. Amikor mind elfogyott a meggyünk, a szirupot még egyszer felforraljuk, egy szűk késhegynyi Na- benzoáttal, és a meggyre töltjük. A befőtt tetejére is szórunk egy minimális mennyiségű  Na - benzoátot.

Az üvegeket lecsavarjuk és száraz dunsztba tesszük (plédbe bebugyoláljuk). Addig hagyjuk amíg kihűl, majd mehet a polcra.