Hozzávalók / 3 adag

3 kg zöldbab
4 l víz (amennyi ellepi)
5 ek ecet (ízlés szerint (20 %-os))
2 teáskanál só
1 csipet cukor

Elkészítés

Az üvegeket célszerű előző nap kimosni és hagyni megszáradni. A zöldbabot mosás, majd a két végének a levágása után 2-3 cm-es darabokra vagdossuk. Annyi hideg vizet engedünk rá, amennyi ellepi. A sót adjuk hozzá.

Az üvegeket a fedéllel együtt tepsibe pakoljuk, majd 100 C fokon (gyenge hőmérsékleten) sterilizáljuk a sütőben 15 percig. Amíg az üveg a sütőben áll, a babot kb. 4 percig forraljuk, majd lé nélkül a forró üvegekbe szedjük.

A levet ízesítjük ecettel, majd a csipet cukorral. Felforraljuk, és forrón minden üveget teleszedünk. Lezárjuk.

Magasabb falú edénybe vagy tepsi aljára újságpapírt teszünk, erre rakjuk az üvegeket. Vizet engedünk rá, annyit, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd az edényt melegíteni kezdjük. Amikor az üvegek körül lévő folyadék forrni (gyöngyözni) kezd, onnantól számítjuk a csírátlanítási időt, ami 10 perc.

A szükséges gőzölési idő letelte után a lángot lezárjuk, és az edényt takaróval, pléddel letakarjuk, és így hagyjuk kihűlni másnapig. Majd a végleges, hűvös helyre tesszük, aztán jöhet a tél. Jó étvágyat a főzéséhez!