A sűrű svéd sárgaborsóleves különlegessége, hogy a fazékban sertéshús is fő.
A svéd sárgaborsólevesnek nincs egységes receptje: az étel lényege az, hogy a száraz hüvelyes
mellett valamilyen hús is fő a fazékban. Ez lehet bacon, sonka, vagy
mint ebben a változatban, sertéskaraj. A borsót előző este alaposan
öblítsd át folyó víz alatt, majd áztasd be egy éjszakára. Így bő egy óra
alatt megfő.
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg sárgaborsó
- 30 dkg sertéskaraj
- 3 cm gyömbér
- 2 l alaplé
- 1 hagyma
- 1 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál kakukkfű
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
A sárgaborsót előző este öblítsd át, és áztasd be. Másnap szűrd le, és most még egyszer át.
Másnap a sertéskarajt vágd nagyobb darabokra. Szórd meg sóval és borssal, és tedd félre egy órára.
A hagymát kevés olajon párold üvegesre. Reszeld bele a gyömbért, kevergesd fél percig, majd add hozzá a sárgaborsót és a fűszeres karajszeleteket. Öntsd fel alaplével, szórd meg sóval, borssal, majorannával és kakukkfűvel. Forrald fel, majd vedd a lángot kicsire, és lefedve gyöngyöztesd 70-80 percig. A közben keletkező habot szedd le. Amikor a borsó teljesen szétfőtt, a hús pedig megpuhult, tálalhatod.
0 Megjegyzések