Az apró káposzta a legegészségesebb ételek egyike: kevés kalóriát, ám rengeteg tápanyagot tartalmaz, 100 gramm napi C- és K-vitamin-szükségletünket is fedezi.
Krémleves

Hozzávalók 4 személyre: 400 gramm kelbimbó, 2 vöröshagyma, 1 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 l zöldségleves, só, frissen őrölt fekete bors és szerecsendió, 150 gramm debreceni vagy frankfurti virsli, 100 gramm tejszín

Elkészítés: A kelbimbót megtisztítjuk, néhány darabot félreteszünk, a többit kettévágjuk. A meghámozott hagymákat apróra felkockázzuk, forró olajban megpirítjuk, megszórjuk liszttel, felöntjük zöldséglevessel, majd beletesszük a kettévágott kelbimbót, és lefedve 15 percig pároljuk. Mixerrel pürésítjük, végül sóval, frissen őrölt fekete borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A félretett kelbimbó leveleit óvatosan lefejtjük, és egy percre forró, sós vízbe dobjuk. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. A debrecenit vagy a frankfurti virslit vékonyan felkarikázzuk, és zsiradék nélkül forró serpenyőben néhány percig pirítjuk. A levest 4 tálkába merjük. A tejszínt félkeményre verjük, és a kolbász- vagy virslikarikákkal, a kelbimbó levélkékkel együtt a leves tetejére szórjuk.

Jénaiban sütött felfújt

Hozzávalók 4 személyre: 750 gramm kelbimbó, szerecsendió, 50 gramm kolozsvári vagy bacon szalonna, 130 gramm reszelt gouda sajt, 1 pohár (kb. 2 dl) tejföl, 4 ek. fehérbor, 1 tojás, só, fekete bors, 2 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. őrölt mandula

Elkészítés: A kelbimbót forró, sós vízben 10 percig előfőzzük, ezután lecsöpögtetjük, és szerecsendióval fűszerezzük. A szalonnát felkockázzuk, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a kelbimbóhoz, majd tűzálló sütőedénybe, pél­dául jénai tálba tesszük. A reszelt sajtot és a tojást belekeverjük a tejfölbe, hozzáadjuk a fehérbort, sóval, borssal és frissen őrölt szerecsendióval fűszerezzük, majd ráöntjük a kelbimbóra. A zsemlemorzsát összevegyítjük a mandulával, majd rászórjuk a kelbimbó tetejére. Végül 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Kiadósabb lesz az étel, ha néhány szem héjában főtt burgonyát is készítünk hozzá, amelyeket tisztítás után felkarikázunk, ezekkel kirakjuk a jénai alját és oldalát, mielőtt beletesszük a kelbimbót. Húsimádóknak készítsük grill kolbászkákkal.

Diós-chilis saláta

Hozzávalók 4 személyre: 500 g kelbimbó, só, bors, 1-2 csili, 6 paradicsom, 1/2 csokor petrezselyem, 25 gramm dió, 1-2 ek. balzsamecet, cukor, 3 ek. olaj

Elkészítés: A kelbimbót forró, sós vízben 8–10 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, kettévágjuk. A paradicsomokat negyedeljük, magos, kocsonyás részüket kivesszük, elkeverjük 1/2 teáskanál sóval, és 10 percig állni hagyjuk, majd szitán átszűrjük. A csiliket hosszában kettévágjuk, magjukat kikaparjuk. A paradicsomnegyedeket felaprítjuk, a petrezselyemzöldet leöblítjük, és lecsipkedjük a leveleket a szárról. A dióbelet durvára törjük. A felaprított csilit, petrezselyemzöldet és a diót összevegyítjük a kelbimbóval és a paradicsomkockákkal. A paradicsomok levét összekeverjük az ecettel, egy csipet cukorral, őrölt borssal, olajjal, és a kelbimbósalátára öntjük.

Csak óvatosan!

Aki vérhígítót szed, csak mértékkel fogyasszon kelbimbót, mert magas a K-vitamin-tartalma, aminek fontos szerepe van a véralvadásban.

„Brüsszeli káposzta”

A kelbimbót vagy bimbós kelt a 19. században Belgiumban nemesítették ki a kutatók, innen ered angol elnevezése „brussels sprouts” (brüsszeli káposzta) is.