Nálunk nagy gyerekkori kedvenc volt, mindig a nagyi készítette.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg olvasztott margarin
2 db tojás
2 dl tejföl
3 dkg élesztő
2 dl tej
pici cukor
pici só
a tetejére:
15 dkg olvasztott margarin
20 dkg porcukor
20 dkg mák

Elkészítés:
A tejben az élesztőt megfuttatjuk, összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Háromszorosára kelesztjük, lisztezett deszkán bögrével kiszaggatjuk a tésztát. Vizet teszünk fel forrni. (Konyharuhát teszünk rá, amit zsineggel kötünk meg.) Ideteszem a gombócokat, és egy ugyanolyan lábassal lefedem. (Kb. 15 perc alatt készülnek el a gombócok a gőzben.)
Az elkészült tésztára olvasztott margarint teszünk, arra a cukrozott mákot.
A tökéletes gőzgombóchoz gyengére kell a tésztát csinálni, úgy nem kell bele töltelék. Lehet a gombócra (miután kifőtt), az olvasztott vajra cukrozott kakaót tenni (szórni), akkor csokis íze lesz. Igazi felvidéki finomság. Nagyon kell érteni a tészta állagához, finom, puha kell legyen.
Attól függetlenül hogy csokisan, vagy mákosan megszórva kínáljuk, a közepébe ízlés szerint tehetünk valamilyen dzsemet vagy lekvárt.