Egyszerű, kiadós kelt tésztás fonott kalács. A tölteléke ízlés szerint variálható. Nálunk a kakaós változat a nyerő, de lehet diós vagy mákos is. Vagy akár mindhárom tésztarészt megtölthetjük másféle töltelékkel is. Ízlés kérdése.
Hozzávalók / 6 adag
kelt tészta
80 dkg finomliszt
8 dkg vaj
3 db tojássárgája
8 dkg porcukor
4 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 csipet só
töltelék
4 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
5 púpozott ek porcukor
2 dkg vaj
Elkészítés
A tészta Hozzávalókból kelt tésztát gyúrunk a szokásos módon. Letakarva kelesztjük, amíg duplájára nő.
Utána lisztezett deszkán 3 felé osztjuk a tésztát. Vékonyra nyújtjuk őket.
Olvasztott vajjal megkenjük a tésztákat, és rátesszük a tölteléket mindegyikre, jelen esetben a porcukorral összekevert kakaót (vagy cukros diót vagy cukrozott mákot).
A megkent tésztákat felcsavarjuk. Majd az így kapott három töltött rudat-fonatot összefonjuk.
Tepsibe helyezzük. (lehetőleg sütőpapírral béleltbe). A tetejét bevagdossuk éles késsel, ettől lesz szép majd a teteje. 180 fokon kb. 40 perc alatt megsül.
0 Megjegyzések