Egyik kolléganőm kínált ilyen sütivel a névnapján. Akkor ettem életemben először. Azonnal tudtam, ez sikert aratna a családom körében. Kértem is a receptjét, persze az összes többi munkatárssal egyetemben. Itthon nagyon aggódva fogadták, ahogy nekiálltam megsütni. A sok megszokott sütemény helyett hogyhogy ezt sütöm húsvétra? Annyira kíváncsiak voltak/tunk az eredményre, hogy -bár ilyen még sose fordult elő- nagyszombat délben nem bírtuk tovább, és megkóstoltuk, mit fogunk enni a húsvéti ebéd után. Úgy megkóstoltuk, hogy a fele egyszerre elfogyott. Hihetetlenül ízlett mindenkinek, nagyon különlegesnek találták. A karamella ugyanis egy új íz a mi repertoárunkban, ahol eddig mindig csak a csokis meg a vaníliás volt a kívánságlistán. De csak eddig! :)
Hozzávalók / 12 adag
A tésztához
25 dkg finomliszt
1 kk szódabikarbóna
10 dkg porcukor
5 dkg margarin
1 db tojás
1 db tojássárgája
1 ek méz
A vaníliás krémhez
2 tasak vaníliás pudingpor
2 evőkanál finomliszt
2 ek cukor
5 dl tej
2 dl víz
10 dkg porcukor
25 dkg margarin
A habhoz
6 ek cukor
1 dl víz
500 ml habtejszín (vagy cukrászhab)
A tetejére
2 tasak karamellás pudingpor
10 dkg porcukor
2 ek napraforgó olaj
3 ek forró víz
Elkészítés
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk. Hűtőben pihentetjük egy fél órát, majd téglalap alakúra nyújtva, jól kivajazott-kilisztezett tepsi hátán két lapot sütünk. Ne süssük sötétre!
Az alsó krémhez összevegyítjük a pudingport a liszttel és a cukorral, hozzáöntjük a folyadékokat, és csomómentesre keverjük. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk hűlni, közben néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje.
A porcukrot kikavarjuk a szobahőmérsékletű margarinnal, majd habosra kavarjuk a kihűlt pudinggal.
Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta egyik lapjára.
A 6 ek cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a vizet, és szirupot főzünk. Kihűtjük.
A tejszínhabot felverjük, közben hozzá adagoljuk a karamelles szirupot.
Ezt a habot a vaníliás krém tetejére simítjuk.
Erre tesszük a második lapot.
A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük, a forró vizet apránként adva hozzá. Ezt simítjuk a felső lapra.
Hűtőben egy napot állni hagyjuk, addig a tészta megpuhul.
Óvatosan szeleteljük, jó éles késsel, függőlegesen tartva azt, mert a máz könnyen törik.
0 Megjegyzések