Ma reggelre vastag hótakaró borította a kertet, csillogott a napfényben a sok kis hókristály. Ilyenkor mindig Anyukám süteménye jut eszembe, amivel minden nagyobb ünnepen megörvendeztetett bennünket. A Kata szelet volt ez a sütemény, aminek a tetején ugyanúgy csillogott a fehér habréteg, mint a vastag hótakaró a házakon és a kerteken.
Hozzávalók / 12 adag
A tésztához
60 dkg finomliszt
18 dkg sertészsír
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
4 db tojássárgája
1 dl tej (vagy 2 ek tejföl)
A krémhez
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
0.5 dl rum
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
5 ek sárgabaracklekvár
A tetejére
4 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, sütőlapon vagy tepsi hátlapján 3 lapot sütünk belőle.
Egy lapot még melegen összemorzsolunk. 2 dl tejben elkeverjük a vaníliát és a rumot, majd ezzel lelocsoljuk az összemorzsolt linzertésztát. Hozzákeverjük a baracklekvárt is.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kakaóval.
A tésztás és a vajas keveréket egyneművé keverjük, és megtöltjük vele a süteményt.
4 tojásfehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk. Apránként hozzáverjük a porcukrot is. Ha már jó kemény a hab, gőz fölött verjük tovább addig, amíg a hab szinte megfő a tálban. Ez nálam kb. 25-30 perc.
Rásimítjuk a süti tetejére a kemény habot, majd tortaspaklival elegyengetjük a tetejét.
Másnap a legfinomabb, addigra a linzer kissé megpuhul.
Vizes késsel szépen szeletelhető.
0 Megjegyzések