A kávés sütemények nagyon különlegesek. Ha a tésztába és a krémbe is kerül egy kis kávés íz kakaóval megbolondítva, biztos a siker. Ezt a receptet nemrég kaptam az egyik ismerősömtől, ma készítettem el először, de teljesen biztos, hogy nem utoljára.
Hozzávalók / 12 adag

A piskótához
6 db tojás
6 ek porcukor
4 evőkanál finomliszt
1 evőkanál étkezési keményítő
2 ek cukrozatlan kakaópor
10 g instant kávé
1 tk sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 dl napraforgó olaj

A krémhez
3 csomag tejszínízű pudingpor (vagy vaníliás)
4 dkg étkezési keményítő
1 l tej
8 ek cukor
25 dkg vaj (vagy margarin)
4 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek instant kávé
1 ek porcukor

A tetejéhez
10 dkg tortabevonó
2 ek napraforgó olaj

Elkészítés

Egy edényben összekeverjük a lisztet, keményítőt, kakaót, kávéport, sütőport és a szódabikarbónát.
Szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját.
Egy csipetnyi sót teszünk a fehérjéhez, és kemény habot verünk belőle. Apránként (kanalanként) hozzákeverjük a habverővel a porcukrot.
A kemény cukros habba egyenként belekeverjük a géppel a tojássárgájákat. Lekapcsoljuk a gépet, és most már csak fakanállal dolgozunk tovább.
A hab tetejére rászórjuk a lisztes keverék felét, és ráöntjük az étolaj felét is, majd óvatosan összekeverjük, hogy a habot ne törjük össze. A lisztes keverék és az étolaj másik felét is beledolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt, nagy, négyzet alakú tepsibe öntjük a tésztát, elegyengetjük, majd az előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük. Kb. 13-15 perc.
A krémhez először a pudingporokat és a keményítőt kevés hideg tejjel simára keverjük, a többi tejet pedig felforraljuk a 8 ek kristálycukorral. Amikor a tej már majdnem forr, gyorsan belekeverjük a pudingos tejet, majd folyamatosan keverjük addig, amíg a puding be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, le ne süljön a krém.
A 25 dkg vajat habosra keverjük a 4 ek porcukorral.
Elfelezzük a kész pudingot, az egyik felébe belekeverünk 1 cs vaníliás cukrot, és ha hidegre kihűlt, a habosra kevert porcukros vaj felét is hozzáadjuk. Ez lesz a fehér krém.
A másik felébe még melegen belekeverjük a kakaót, kávéport és 1 ek porcukrot, majd a kihűlt, barna krémbe a porcukros vaj másik felét is hozzákeverjük.
A piskótáról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, a tésztára rákenjük a fehér krémet, majd erre a barna krémet.
Gőz fölött 2 ek étolajjal felolvasztjuk a tortabevonót, és a barna krém tetejére öntjük, majd gyorsan eligazgatjuk a csokit a süti tetején.
Ha a csoki megszilárdul, vizes késsel szépen felszeleteljük a süteményt.