Évekkel ezelőtt egy ismerős nénivel beszélgettem sütésről, főzésről. Aztán beinvitált a konyhájába, hogy kóstoljam meg azt a sütit, amivel a fiát és a családját várja a hétvégére. Annyira ízlett, hogy azonnal le is írtam a receptet. Azóta ez is a receptgyűjteményemet gazdagítja.
Hozzávalók / 4 adag
piskóta
30 dkg cukor
4 db tojás
5 dkg dió (darálva)
20 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
10 evőkanál víz
krém
3 dl tej
3 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál finomliszt (bőven mérve)
0.5 dl rum
23 dkg porcukor
5 dkg dió (darálva)
25 dkg margarin
1 ek feketekávé (vagy egy teáskanál neszkávé)
csokimáz
100 g tortabevonó
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
piskóta
A tojásokat kettéválasztjuk.
Egy mély tálba beletesszük a tojások sárgáját és a vizet. Gépi habverővel a legmagasabb fokozaton elkezdjük keverni. Folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Amikor szépen kifehéredett, hozzákeverjük a darált diót, a sütőporos lisztet.
A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal belekeverjük a diós masszába.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és tűpróbáig sütjük.
krém
A tejből, a vaníliás cukorból és a lisztből sűrű főzött krémet készítünk. Amikor levesszük a tűzről, belekeverjük a kávéskanál neszkávét. Amikor kihűlt, belekeverjük a rumot is.
A margarint kikeverjük a porcukorral, és beletesszük a diót. Amikor elkészültünk vele, apránként beleforgatjuk a hideg főzött krémet. Nem szabad keverni, mert kicsapódik a vajkrém!!
A piskótára tesszük a krémet, és egyenletesen elkenjük rajta. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni (3-4 óra).
csokimáz
A tortabevonót felmelegítjük, egy kevés olajjal elkeverjük, és egy kés segítségével a krém tetejére kenjük a csokit. A sütit visszatesszük a hűtőbe, pár perc múlva kivesszük, és ráborítjuk a maradék tortabevonót.
Másnap felszeletelve kínáljuk.
0 Megjegyzések