Szerintem nagyon finom, jó szaftos, könnyű elkészíteni. Nagyon jól mutat, kiadós, mégis könnyű étel.
Hozzávalók / 6 adag

A cukkinihez
1.5 kg cukkini
1 db padlizsán
50 dkg darált sertéshús (vagy csirkehús)
20 dkg rizs (vagy 1 zacskó gyors rizs)
20 dkg sajt
1 db paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek napraforgó olaj
1 kávéskanál ételízesítő
0.5 csokor petrezselyem
1 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

A besamelhez
10 dkg teavaj
3 púpozott ek finomliszt
1 l tej
1 csipet szerecsendió
1 kávéskanál ételízesítő
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés

A cukkinikat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk. Belsejüket kikaparjuk úgy, hogy kis csónakocskák legyenek, besózzuk és félrerakjuk. A padlizsánnal ugyanígy járunk el, csak nem kell meghámozni.
Hagymát kockára vágjuk, és az olajon odarakjuk pirulni, mehet bele a hús, tovább dinszteljük. Fűszerezzük, a fokhagymát belereszeljük, a paradicsomot meghámozzuk és darabolva a husihoz adjuk, néha megkeverjük.
Amíg a hús párolódik, megfőzzük sós vízben a rizst, ha kész, félrerakjuk.
Ha a hús elfőtte a levét, 2-3 percig még pirítjuk. Megszórjuk aprított petrezselyemmel. Megkóstoljuk (jó fűszeres legyen, nem jó, ha sótlan). Hozzáütjük a tojást, keverünk rajta egyet és lezárjuk a tüzet.
A húst összekeverjük a rizzsel (melegen).
Egy nagyobb tepsit kizsírozunk, és szorosan belerakjuk a csónakokat, megtöltjük a finom húsos töltelékünkkel. 1 dl vizet öntünk a tepsibe.
A megtöltött zöldségekre ráöntjük a besamelt, és előmelegített sütőben (190 fok) fóliával letakarva, 40 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát, ráreszeljük a sajtot és a sütőbe visszarakva 20-25 percig készre sütjük, pirítjuk.
Besamel készítése: 
A vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztet, fehéredésig pirítjuk (a lisztnek nem szabad nagyon megpirulnia, mert akkor nem lesz szép fehér a mártás).
A tejet mikróban megmelegítjük, és a liszthez öntjük, folyamatos keverés mellett.
Fűszerezzük (ne legyen sótlan). A sajt 1/3-át lereszeljük és a mártásunkhoz adjuk, újraforrástól 2-3 percig főzzük, jó sűrűnek kell lennie.