Vacsoravendégeket vártunk, az ételsort a citrom jegyében állítottam össze: előételként citromlevélen tálalt sült citrom került a tányérokba, főételként citromos borjú, citromos burgonyapürével, befejezésnek pedig a Bűvös Szakácsról néztem ki Thomas Keller citromtoráját.
Hozzávalók / 8 adag
A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)
300 g fenyőmag
1 db vanília (rúd)
80 g porcukor
500 g finomliszt
1 db tojás
250 g vaj (puha)
A citromkrémhez
5 citromból nyert citromhéj
5 citromból nyert citromlé
240 g porcukor
4 db tojás
250 g vaj
Elkészítés
A tészta készítése:
A fenyőmagot robotgéppel közepesen finomra daráljuk, hozzákeverjük a porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait és elvegyítjük a liszttel.
Fa gyúródeszkán belemorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a tojást. Pár gyors mozdulattal tésztává dolgozzuk a Hozzávalókat. (Mivel három adag, a tésztát három részre osztjuk. Pihentetés után kettő mehet is a mélyhűtőbe.)
Folpackba csomagoljuk és néhány (de legalább két) órán át hűtőben pihentetjük.
Lisztezett felületen az egyik tésztabucit 2-3 mm vékonyra, kör alakúra nyújtjuk, kibéleljük vele a tarte formánkat. (A széleken átlógó részeket levágjuk.)
Sütőpapírral borítjuk, babbal lenyomatjuk és így megy a (légkeverésen) 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 25-30 percre. Közben néhányszor megforgatjuk, hogy egyenletesen arany színűre süljön a tészta.
Levesszük a babot és a sütőpapírt a tésztáról. Hagyjuk kihűlni.
Krém készítése:
Egy habüstbe reszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a porcukrot és kézzel összedolgozzuk.
Beletesszük a tojásokat és kézi habverővel elkeverjük.
Hozzáöntjük a citromok levét is.
A tálat gyönygyöző víz felé tesszük (vigyázzunk, a tál alja nehogy beleérjen a vízbe!), és a habverővel kevergetve addig főzzük, míg a krém be nem sűrűsödik (82 fok körüli hőmérsékleten történik ez meg).
A sűrű krémet a vízgőzről levesszük és néha megkeverve langyosra hűtjük.
Ekkor adjuk hozzá a kis kockákra vágott vajdarabokat, egyszerre csak néhányat és botmixerrel homogenizáljuk.
Miután az összes vajat beledolgoztuk a krémbe, botmixerrel még további 5-8 percig habosítjuk a krémet.
Összeállítás:
A kihűlt tésztára simítjuk a langyos-hideg krémet.
Néhány órán át hűvös helyen hagyjuk, s csak azután tálaljuk.
0 Megjegyzések