Visszaolvasva kicsit bonyolultnak tűnik, pedig nem az. Nem mondom, hogy percek alatt összeállítható étel, de megéri a 15-20 perces bíbelődést.
Hozzávalók / 8 adag
2 közepes db cukkini (kb. arasznyi hosszú, ducósabbak)
40 dkg darált sertéshús
1 ek mangalica zsír (púpos)
1 nagy db vöröshagyma
125 g gyors rizs (1 főzőtasakos )
3 gerezd fokhagyma
1 db tojás
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
3 teáskanál fűszerpaprika
1 db leveskocka (erőleves)
3 dl víz
3 db babérlevél (nagyobbak)
1 csapott ek finomliszt
2 ek tejföl (jó púpos)
Elkészítés
A cukkiniket alaposan megmossuk, hosszában elvágjuk. Egy tálba belsejüket kanállal kikaparjuk, de ne vágjuk át az alját, a két végén maradjon kb. fél cm.
A cukkiniket tegyük tepsibe vagy jénaiba, sózzuk be, hagyjuk állni.
Addig a hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, zsírban üvegesre dinszteljük. Ha kész, félretesszük.
A darált húst a megdinsztelt hagyma felével, tojással, sóval, a zacskós rizzsel, borssal, kb. 2 kk pirospaprikával, összepréselt fokhagymával összekeverjük. Kóstoljuk meg, hogy a szájízünknek megfelelően elég sós, borsos legyen.
Az elkészített darált hússal egyenletesen megtöltjük a cukkiniket, mellétesszük a babérleveleket, körberakosgatjuk a kikapart cukkinibelsőkkel.
3 dl vízben feloldunk 1 erőleveskockát, és ráöntjük a cukkinikre.
A jénait/tepsit alufóliával szorosan lezárjuk, előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Ha kész, leszedjük a fóliát, a cukkiniket kiszedjük, a babérlevelet kidobjuk.
A cukkinibelsőket a lével együtt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a maradék dinsztelt hagymát, 1 ek lisztet, és összeturmixoljuk.
Beleöntjük lábasba, szórunk rá 1 púpos tk pirospaprikát, elkeverjük, és kb. 5 percig kavargatva picit besűrítjük. Elzárjuk a gázt, hozzákeverjük a tejfölt.
Ezzel a mártással leöntjük a cukkiniket, és még 5-10 percre visszatesszük a sütőbe.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd ferdén szeletelve tálaljuk.
0 Megjegyzések