Nagyon szeretem a cukkinit, bár eddig még csak a rántott formáját ismertem. Most úgy gondoltam, kipróbálok valami újat, egy kicsit görögösítve.
Hozzávalók / 2 adag
1 közepes db cukkini
30 dkg darált sertéshús
5 dkg feta sajt
6 ek tejföl
10 dkg trappista sajt
1 ek olívaolaj
1 közepes db lila hagyma
1 kk görögszéna
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés
Egy közepes cukkinit kettévágunk hosszában, a belsejét kikaparjuk kanállal, így két kis csónakformát kapunk.
Egy kevés olajon/kókuszolajon megpirítjuk a felkockázott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. Fűszerezzük sóval, borssal, görögszénamaggal. Természetesen ha épp nincs otthon görögszénamag, akkor bármilyen fűszerrel ízesíthetjük, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel, citromfűvel. Csak a képzelet szab határt... :)
Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a cukkini kikapart belét, amennyiben az még zsenge. Ha már nagyobb magok vannak benne, akkor nem javaslom. Kicsit összefőzzük.
Tetszőleges mennyiségű tejfölbe belekeverünk 2-3 teáskanálnyi (vagy több) feta sajtot. Én levágtam a tömb végéből egy kisujjnyi vastag csíkot, azt dolgoztam el a tejfölben. Hozzáöntjük a darált húshoz, és hagyjuk kicsit főni.
Amikor készen van a "ragu", belekanalazzuk a kis csónakokba. Amennyiben nem állnak meg a tepsiben, érdemes levágni az aljukból egy pici csíkot, így kapnak majd egy kis talpat, és nem borulnak el. A tetejüket megkenjük tejföllel, és 180 fokon 15 percig sütjük.
Ezután kivesszük a sütőből, a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, majd visszatesszük, és még nagyjából 10 percig pirítjuk, hogy szép barna legyen a tetejükön a sajt.
0 Megjegyzések