Imádom a töltött paprikát, ideje volt kipróbálni, milyen light verzióban. Mondhatnám tökéletes, nekem jobban ízlik, mint a hagyományos.
Hozzávalók / 4 adag

50 dkg darált sertéshús
10 dkg zabpehely
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint (őrölt)
10 db tv paprika
3 db paradicsom
8 dl paradicsomlé (házi vagy lecsó télen, ennek hiányában paradicsomsűrítmény)
1 teáskanál édesítőszer (ízlés szerint, xillit vagy stevia)
1 evőkanál zabliszt
1 dl víz (szükség szerint)


Elkészítés

A darált hússal összedolgozzuk a zabpelyhet, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a fűszereket.
A tv-paprikának kivágjuk a csumáját, és szépen belenyomkodjuk a tölteléket. Ha több a töltelék, mint amennyi paprikánk van, gombócokat formálunk a maradék húsból.
Egy nagy lábosba tesszük, öntünk rá 2-3 dl paradicsomlevet, hozzáadunk felkockázott paradicsomot és annyi vizet, hogy ellepje. Ha nincs paradicsomlevünk, ráboríthatunk 1 üveges lecsót is, ekkor nem muszáj hozzáadni a felkockázott paradicsomot.
Főzzük, míg megpuhul a hús.
Külön tálba kiszedjük a töltött paprikákat, majd a paradicsomos levet behabarjuk. A habarás: zabliszttel, a maradék hideg paradicsomlével és egy kis őrölt pirospaprikával készítjük el.
Amikor szépen besűrűsödött, édesítjük ízlés szerint (én xilitet tettem hozzá, édesebben szeretjük, pláne a gyerekek), majd visszarakjuk a mártásba a töltött paprikákat, és kicsit összeforraljuk.