A családi receptkönyvben egy elsárgult  papír őrzi, hogy dédnagymama hogyan készítette a diótortát az 1930-as években.
Hozzávalók / 6 adag

Piskótához
6 db tojásfehérje
6 db tojássárgája
6 ek porcukor
60 g dió (darálva, 8 evőkanál)
2 ek zsemlemorzsa

Diós krémhez
6 dkg dió (darálva)
1 dl tej
10 dkg vaj
6 ek vaníliás cukor
2 ek rum


Elkészítés

Piskóta
A 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk.
Hozzáadunk 6 evőkanál cukorport, és a 6 tojássárgáját óvatosan beleforgatjuk.
Ezután következik a 8 evőkanál darált dió és 2 evőkanál zsemlyemorzsa. Mindezeket könnyedén összekavarjuk.
Két egyenlő részben kikent sütőformában megsütjük.
Diós krém
6 deka darált diót 1 deci friss tejjel leforrázunk.
Ha kihűlt, 10 deka vajat 6 evőkanál vaníliás cukorport, 1-2 evőkanál rumot hozzáadva addig kavarjuk, míg szép fehér nem lesz.
A lapokat megtöltjük a krémmel. A torta külsejét is vékonyan bevonjuk vele, és darált dióval bőven meghintjük.