Idén Karácsonykor is egy meglepetést szerettem volna készíteni a családnak.
Hozzávalók / 12 adag

A habcsóklapokhoz
30 dkg kesudió (natúr)
10 db tojásfehérje
38 dkg porcukor
2 teáskanál vanília kivonat
2 teáskanál citromlé

A csokoládés töltelékhez
30 dkg puha vaj (sótlan)
12.5 dkg porcukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
4 ek baileys (eredeti receptben Creme du Cacao)

A tejszínes töltelékhez
6 dl habtejszín
1 ek limoncello (az eredeti receptben narancslikőr)
2 teáskanál vanília kivonat
1 csomag zselatinfix

A díszítéshez
1 kk cukrozatlan kakaópor
10 dkg csokoládé (70%-os)


Elkészítés

Elkészítjük a habcsóklapokat: a sütőt légkeverésesben - 180°C fokra felmelegítjük, és a kesudiókat egy tepsiben szétterítve kb. 5-8 perc alatt megpirítjuk kissé. Amikor kész, kihűtjük, és megdaráljuk egy robotgépben.
A sütőt légkeverésesben - 130°C fokra csökkentjük. Négy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, és mindegyikre rajzolunk egy 24 cm átmérőjű kört. (Mivel az én sütőmbe csak kettő lemezt tudok berakni, ezért én az adagot lefeleztem, és kétszeri alkalommal csináltam meg.)
A tojásfehérjéket keményre verjük a kézimixerrel, beleöntjük a vaníliakivonatot, és a ciromlevet, tovább verjük. A porcukrot kis adagonként hozzáadjuk, és közben verjük tovább a habot, míg sűrű és fényes nem lesz.
Ekkor belekavarjuk laza mozdulatokkal egy fémkanál segítségével a kesudiót.
A habot négy részre osztjuk, és mindegyik sütőpapírra a rajzolt körbe egyenletesen elkenjük. Kb 3 cm magas hab lesz. Majd betoljuk a sütőbe, és sütjük. (Az eredeti receptben 45 perc volt megadva, nekem 70 perc kellett hozzá.) Amikor egy fogpiszkálóval megszúrjuk és nem ragacsos a közepe, akkor jó. A sütőben hagyjuk, kissé kinyitott sütőajtónál - a sütőt kikapcsolva hagyjuk kihűlni.
A kakaós töltelék Elkészítése: egy tálban kikeverjük robotgéppel habosra a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a kakaóport és a Baileys-t, és eldolgozzuk.
Tejszínes töltelék Elkészítése: a habtejszínt kissé felverjük a kézimixerrel. Hozzáadjuk a zselatinfixet, és keményre verjük. Amikor kész, hozzáadjuk a limoncellot, és a vaníliakivonatot, és picit a mixerrel még forgatunk rajta.
Összeállítás: a habcsóklapokról lehúzzuk óvatosan a sütőpapírt, és előkészítünk egy tortatálat. Az első lapot ráhelyezzük. Megkenjük a kakaós vajkrém felével. Ráhelyezzük a második lapot. Megkenjük a tejszínes töltelék felével. A harmadik lapot ráhelyezzük. Megkenjük a kakaós töltelék másik felével, rárakjuk az utolsó lapot. Megkenjük a tetejét a tejszín maradék felével, úgy hogy a torta oldalát nem kenjük meg.
Kakaóport szitálunk rá, és a csokoládétáblából egy széles kés segítségével csokoládéforgácsokat készítünk, amit a torta közepére halmozunk (a csokoládétáblát magunk elé helyezzük, a kést kb. 30 fokos szögben tartva a csokoládé tetején magunkfelé húzzuk. Így forgácsokat tudunk készíteni, mint amikor kapargatjuk késsel a vajat.)
Hidegre tesszük kb. 3 órára.