Főiskola alatt két nyarat töltöttem az USA-ban, de sajnos csak a második alkalommal sikerült megismerkednem a sajttortával.
A tésztához
25 dkg kekszmorzsa
2 ek cukor
3 ek olvasztott vaj (vagy margarin)
A krémhez
900 g krémsajt
1 citromból nyert reszelt citromhéj
200 g cukor
1 teáskanál vanília aroma
3 evőkanál finomliszt
4 db tojás
250 ml tejföl
Az öntethez
20 dkg mirelit eper
2 ek cukor
Elkészítés
A sütőt kapcsoljuk be.
Keverjük össze a kekszmorzsát a cukorral és a vajjal, egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk bele a keveréket, és egy kerek pohár aljával egyengessük el.
Süssük 10 percig.
Tegyünk a sütő aljába egy kb. 25x35 cm-es tepsit, melyet előzőleg félig felöntöttünk meleg vízzel.
A krémsajthoz kézi mixerrel a legalacsonyabb fokon keverjük hozzá a citromhéjat, a cukrot, a lisztet és a vaníliát. Majd a tojásokat egyenként. Fontos, hogy csak addig keverjük, amíg rendesen el nem keveredik, a krémsajtnak nem tesz jót, ha túlkeverik.
Kézi habverővel keverjük hozzá a tejfölt.
Öntsük a tortaformába, tegyük a sütőbe.
Addig kell a tortát sütni amíg már csak a közepén egy kb. 10 cm-es rész remegős, ez az idő változó lehet a sütő erősségétől függően, úgyhogy figyelni kell sütés közben.
Ha a víz elpárolog, után kell tölteni, mert a tortának nedves közegben kell megsülnie.
Ha kész a torta, hagyjuk a sütőben nyitott sütőajtónál kihűlni, majd szobahőmérsékleten még két órát pihentessük, végül tegyük hűtőbe minimum 4 órára.
Az öntethez fagyasztott epret pár evőkanál cukorral tegyünk fel a tűzhelyre, forraljuk fel, majd turmixoljuk össze.
Tálalás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, a szeletekre csorgassunk eperszószt.
0 Megjegyzések