Soha nem voltam oda sem az eclair, sem a kéviselő fánkért. Az égetett tészták közül egyedül a profiterol az, ami bármikor jöhet.
Hozzávalók/ 5 adag
A fánkhoz
8 dkg vaj
1.5 dl nagyon hideg víz
10 dkg finomliszt
4 db tojás
1 teáskanál cukor
1 csipet só
A töltelékhez
2 dl habtejszín
2 ek porcukor
A tetejére
10 dkg csokoládé (magas kakaótartalmú)
50 ml víz
1 dkg vaj
Elkészítés
A vajat egy vastag falú edénybe kockázzuk, hozzárakjuk a cukrot és a csipet sót. Ráöntjük a vizet, és kis lángon, néha megkavarva felforraljuk.
Ha forr, hozzáöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Ez kb. 2 perc. Az edény alján lesz egy kicsi hártya, ne aggódjunk, innen a neve is. Ha elvált az edénytől, és egybeáll a tészta, azonnal lehúzzuk a tűzről.
Fogjuk a kézi habverőt, és beleütjük a tojásokat egyesével. Mielőtt a következőt beletennénk, mindig homogénné keverjük a tésztát az előző tojással.
Ha kész, félretesszük hűlni öt percre.
A tepsibe sütőpapírt teszünk. A tésztát habzsákba töltjük, és egymástól pár centi távolságra kb. 10 centis csíkokat nyomunk.
Ha kész, állni hagyjuk kb. fél órát.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és ha letelt a fél óra, betoljuk a fánkokat.
10 percig sütjük, majd 180 fokra mérsékeljük a hőfokot. Az ajtón keresztül lessük, mert 20 és 30 perc között elkészül, és aztán már csak ég. Az ajtót tilos közben nyitogatni, mert összeesik!
Ha kész, kivesszük, és recés késsel félbevágjuk őket. Amíg kicsit kűlnek, a csokit egy lábosba tördeljük, és a fél deci vízzel együtt gőz fölé állítjuk. Ha felolvadt, beletesszük a vajat, és azzal is elkeverjük.
A hideg tejszínt felverjük, majd ha kész, a cukrot is beleforgatjuk.
A fánkok tetejét csokiba mártjuk, az aljukra habzsák segítségével tejszínhabot fújunk. A tetejüket rátesszük, és azonnal fogyaszthatjuk is. Ebből az adagból kb. 10 fánk lesz.
0 Megjegyzések