Annak ellenére, hogy nem túl széles körökben ismert ételről van szó, korábban már olvastam róla az interneten, a végső lökést az Elkészítés éhez azonban csak a Vidék íze 2011 márciusi számában való hasonló recept megjelenése adta.
Hozzávalók / 8 adag
40 dkg fejtett bab (fehérbab)
8 dl tej
14 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 citromból nyert citromhéj (reszelve)
1 fél citromból nyert citromlé
3 db tojás
3 ek sárgabaracklekvár
5 dkg margarin (olvasztott )
1 ek margarin
6 db réteslap
2 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
A babot beáztatjuk egy éjszakára.
Másnap leszűrjük, és a cukrozott tejben kb. 40 perc alatt puhára főzzük.
A megfőtt babot pépessé törjük.
Hozzáadjuk a citromot, a margarint, a baracklekvárt és a tojások sárgáját, majd alaposan összedolgozzuk őket.
Óvatosan hozzákeverjük a masszához a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
Ezután elkezdjük megtölteni a két rudat: 3-3 olvasztott margarinnal megkent réteslapot fektetünk egymásra, a felső réteget már nem margarinozzuk, hanem zsemlemorzsával hintjük meg.
A zsemlemorzsás rétegen egyenletesen szétoszlatjuk a babos masszát úgy, hogy a lapok szélén 5-5 cm-t kihagyunk.
Feltekerjük a réteseket, a végüket behajtjuk, majd megsütjük őket.
0 Megjegyzések