A kedvesem hazaállított egy szatyor céklával, amit az édesanyja konyhakertjéből hozott. Egy ideig a hűtőszekrényben állt, várva a megfelelő felhasználására, amit ma ötlöttem ki. Gyors és egyszerű receptre gondoltam, de csak olyanokkal találkoztam, amikhez viszonylag sok hozzávaló szükségeltetik, és macerás az Elkészítésük is, így hát saját kútfőből merítettem. Nagyon könnyű elkészíteni, egészséges, nem mellesleg pedig isteni finom! :) Hidegen, langyosan és melegen egyaránt tálalható.
Hozzávalók / 4 adag
7 közepes db cékla
1 nagy db alma
3 ek tejföl
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
2 l víz (körülbelül)
Elkészítés
A nyers céklákat és az almát meghámozzuk, megmossuk, majd felkockázzuk. (Érdemes gumikesztyűt használni, ha nem akarjuk, hogy az egész kezünk lila színben pompázzon.) Kisebb lábosba tesszük, majd annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni.
Miután felforrt, minimális tűzön hagyjuk főni, amíg a cékla teljesen megpuhul. Eközben hozzáadjuk a fűszereket: sót, fekete és fehérborsot, valamint a szerecsendiót.
Ha megpuhult a cékla, levesszük a tűzről, és hideg vízfürdőbe tesszük a lábost, hogy majdnem teljesen kihűljön a leves - így nem csapódik majd ki a tejföl.
Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel simára turmixoljuk, majd tálaljuk.
0 Megjegyzések