A klasszikus palócleves bárányhússal készül. Én most kihasználva a gasztronómia szabadságát, szakítok a hagyományokkal, és pulykacombból csináltam. Így is egy ízletes és laktató leves kerekedett ki belőle. Csak ajánlani tudom.
Hozzávalók / 8 adag
50 dkg pulykahús
50 dkg zöldbab
50 dkg burgonya
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek sertészsír (kacsazsír, libazsír)
1 ek fűszerpaprika
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 púpozott ek finomliszt
1 ek tárkony
1 ek tárkonyecet
175 g tejföl (1 kis pohár)
5 db babérlevél
2 db tojás
6 evőkanál rétesliszt
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
2 ek házi ételízesítő
3 l víz
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk, és a zsíron megdinszteljük. A kisebb kockára vágott húst a hagymával elkeverjük, és fehéredésig pirítjuk, majd megszórjuk finomliszttel, 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
Félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a köménymagot, a babérlevelet, a házi ételízesítőt, a kockára vágott burgonyát, a 2-3 centisre darabolt zöldbabot, és 3 liter vízben megfőzzük.
A réteslisztből, tojásból, csipet sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrunk, és a forrásban lévő levesbe csipkedjük.
A tejfölt, a tárkonyt és az ecetet összekeverjük, adunk hozzá a forró levesből, simára keverjük, és visszaöntjük a levesbe. Elkeverjük, megforraljuk, és tálaljuk.
0 Megjegyzések