Amikor kelkáposzta főzeléket akarok főzni, nem találok a piacon olyan kis fej káposztát, ami bőven elég lenne főzeléknek. Mindig megmarad a káposztafej kb. egyharmada, amit sajnálok kidobni. Beteszem a hűtő zöldséges rekeszébe, durván egy hétig eláll. Ekkor kerül sor a frankfurti leves főzésére.
Hozzávalók / 4 adag
30 dkg kelkáposzta
2 db közepes krumpli
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 tk ételízesítő
1 tk pirosarany
1 tk só
1 mk köménymag
1 mk őrölt bors
2 tk őrölt paprika
1 fakanálnyi zsír vagy 2 ek olaj
1 púpos ek liszt
2 pár virsli
2 dl tejföl
Elkészítés
A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk.
A krumplit meghámozzuk, apró kockákra daraboljuk.
A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
A kelkáposztát a krumplival együtt 2,5 liter vízben feltesszük főni.
Beletesszük a vöröshagymát egészben (ezt később eltávolítjuk), valamint a sót, vegetát, pirosaranyat, köménymagot és a zúzott fokhagymát.
Miközben a leves fő, a virsliről lehúzzuk a héját és kb. 1 cm vastagon felkarikázzuk.
Kb. 30 perc alatt megpuhul a káposzta és a krumpli.
Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsiradékon világos zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről levéve, belekeverjük a pirospaprikát és az őrölt borsot.
Kevés (kb. 1,5 dl) hideg vízzel felöntjük és berántjuk a levest.
Beletesszük a virslikarikákat, valamint a tejfölt és felforraljuk.
0 Megjegyzések