Már régóta szerettem volna kipróbálni a narancsvirágot, aztán eszembe jutott Seherezádé... :)
Hozzávalók / 8 adag
A piskóta
110 g finomliszt
90 g mandula (őrölt, lehet mandulaliszt is)
2 db tojás (L-es)
150 g cukor
75 g napraforgó olaj
170 g joghurt
10 g sütőpor
60 g pisztácia (durvára tört)
1 teáskanál fahéj (őrölt)
1 teáskanál zöld kardamom (őrölt)
1 csipet szerecsendió (őrölt)
4 ek fügelekvár (kenéshez)
A krém
400 g mascarpone
100 g habtejszín
70 g porcukor
7 g zselatin
12 teáskanál narancsvirágvíz
1 citromból nyert citromhéj
1 citromból nyert citromlé
Elkészítés
A piskóta
A lisztet, mandulát, sütőport, pisztáciát és a fűszereket öntsük egy keverőtálba, és keverjük őket össze.
A két tojást a cukorral és egy pici sóval verjük fel jó alaposan. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, majd a joghurtot és az olajat is. Keverjük addig, amíg egy homogén tésztát nem kapunk.
Egy 18 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, majd a tésztánk felét adagoljuk bele (ha van még egy formánk, akkor a másik felét öntsük abba), és előmelegített sütőben 30-35 percig süssük 175 C-on. Amikor a piskóta kész, a formába tegyük a maradék masszát, és süssük ugyanúgy.
A krém
A mascarponét, a tejszínt és a porcukrot egy mixerrel alacsony fokozaton kezdjük el felverni. Közben folyamatosan öntsük hozzá a narancsvirágvizet. Érdemes közben kóstolgatni a krémet, hogy az ízlésünknek megfelelő aromát kapjunk, lehet kevesebb, lehet több kell. Adjuk hozzá a citrom levét és héját is, majd mikor egy szép kemény krémet kaptunk, adjuk hozzá az előkészített zselatint (adjunk hozzá annyi vizet, amennyi ellepi, és melegítsük fel, de ne túl forróra), és alaposan keverjük a krémbe. Tegyük hűtőbe legalább fél órára.
Amikor a két piskótánk megsült és kihűlt, tegyük vissza az egyik lapot a tortaformába. Kenjük be fügelekvárral, és a krém kicsivel kevesebb, mint a felét oszlassuk el a piskótán, majd jöhet a következő lap. Járjunk el hasonlóképp ennél is. A tetejére tegyünk krémet, hagyjunk annyit, amivel később körbe tudjuk vonni a tortát.
Díszítésképpen a torta tetejére pisztáciát, egész kardamomot és virágszirmokat (kék mályva, rózsa, narancsvirág) szórtam, még fügével díszítettem, amit egy kevés, ehető aranyporral hintettem meg.
0 Megjegyzések