Megérett a fekete ribizli is a kertben. Selymes mascarponekrém, fanyar ribizlizselé, édes-sós alapon... Igazi nyári finomság :)
Hozzávalók / 12 adag

Feketeribizli-zselé
80 dkg feketeribizli
3 ek porcukor (ízlés szerint)
1.5 teáskanál zselatin
6 ek víz

Alap
225 g zabkeksz
100 g teavaj

Sajtkrém
500 g mascarpone
3 ek tejföl
4 ek porcukor (ízlés szerint)
1 ek limelé
1.5 csomag zselatinfix
400 ml habtejszín (jól behűtött)


Elkészítés

Feketeribizli-zselé
A ribizlit a cukorral együtt feltesszük főni. Nem kell sokáig, csak amíg a szemek kipukkadnak. Szűrőn kétszer-háromszor átpasszírozzuk, hogy ne maradjon benne se héj, se mag.
Visszatesszük a tűzhelyre, majd 2 ek. hideg vízben megduzzasztjuk a zselatint, és felöntjük 3-4 ek. forró vízzel, simára keverjük, és hozzáadjuk a gyümölcshöz, fél percig főzzük. Kihűtjük, de annyira ne, hogy megdermedjen.
Alap
A zabkekszet késes aprítóban összetörjük, majd összedolgozzuk a puha vajjal. Sütőpapírral bélelt, 22 cm-es tortaformába simítjuk, hűtőbe tesszük.
Sajtkrém
A mascarponét, cukrot, tejfölt, limelevet robotgéppel simára keverjük, majd hozzákeverjük a zselatinfixet, végül óvatosan összeforgatjuk a kemény habbá vert habtejszínnel.
A sajtkrémből egy keveset elsimítunk a kekszes alapon, meglocsoljuk gyümölcszselével, majd ismét sajtkrém, ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogy a krém. A tetejét szépen elsimítjuk, és a maradék zselét ráöntjük, és 2-3 órát a hűtőben pihentetjük.
Ízlés szerint gyümölcsökkel, aprított mandulával, dióval, mentalevéllel díszítjük.