A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, hogy pontosan hogyan köthető a családhoz.
Hozzávalók / 8 adag
A tésztához
6 db tojásfehérje
1 csipet só
200 g cukor
1 citromból nyert citromhéj
200 g mandulaliszt
A krémhez
6 db tojássárgája
80 g cukor
25 g kukoricakeményítő
2.5 dl tej
2 csepp mandulaaroma
200 g vaj
A tetejére
10 dkg mandulapehely
12 g mandula (12 db)
0.5 dl víz
1 ek cukrozatlan kakaópor
40 g étcsokoládé
Elkészítés
A tésztához
A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már alakul a hab és kezd keményedni, akkor folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg teljesen kemény nem lesz.
A darált mandulához (vagy mandulaliszthez) hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverjük.
3 részletben, óvatosan hozzákeverjük a mandulát a felvert tojásfehérjéhez, és összeforgatjuk.
15 centis tortaformában hat lap kijön ebből a mennyiségből: a tortaformát kivajazzuk, kimandulalisztezzük, és 185 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük, és megismételjük a műveletet a többi lap esetében is.
A krémhez
A tojássárgáját alaposan elkeverjük a cukorral és a keményítővel.
Közben a tejet felmelegítjük. Nem kell forrjon, még előtte kapcsoljuk le a lángot alatta.
A tejből egy keveset hozzáadunk a tojásokhoz, elkeverjük, és ha kicsit fellazult, akkor folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a maradék tejet is.
Az egészet visszaöntjük az edénybe, majd közepes lángon melegíteni kezdjük.
Folyamatosan kevergetjük addig, amíg puding sűrűségű nem lesz.
Félrehúzzuk a krémet, időnként alaposan átkeverjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor hozzáadjuk a puha vajat és egy-két csepp mandulakivonatot, és addig keverjük, amíg szép fényes, sűrű nem lesz a krém, majd félretesszük.
A tetejére
Egy tortalapot megkenünk krémmel, rátesszük a következőt, és addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. A maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát.
A vizet felmelegítjük, és elkeverjük benne a kakaóport, majd forrón ráöntjük az étcsokira, és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Félretesszük, hogy hűljön és sűrűsödjön kicsit.
A csokikrémet körkörösen rácsurgatjuk a torta tetejére. Ha igazán profik akarunk lenni, akkor megvárjuk, amíg tényleg egészen sűrű nem lesz a csoki (de még folyós), majd habzsákba töltjük, és vékony köröket csurgatnunk a krémre.
Egy fogpiszkálóval kívülről befelé haladva pókhálómintázzuk a tortát.
A külsejét száraz serpenyőben pirított mandulával díszítjük. A ráadás pedig a tetejére habzsákkal kinyomott krém, egy-egy szem egész mandulával megspékelve.
0 Megjegyzések