Sokféle recept kering az interneten. Nos, próbáltam már régen az eredeti felé hajlani, hiszen voltam már Görögországban, és ettem ottani tzatzikit, de az igazán valódi joghurtból a legfinomabb. Az egyik üzletben szerencsére kimérve lehet kapni kiváló minőségű görög joghurtot, és mindig innét szerzem be a salátának valót.
Hozzávalók / 2 adag

1 közepes db kígyóuborka
6 ek görög joghurt (valódi görög joghurt, kimérve dkg-ra kapni)
1 kávéskanál só
1 csipet fehér bors
1 lime-ból nyert limelé
3 gerezd fokhagyma
1 csipet kapor (frissen vágott)


Elkészítés

Közepes nagyságú reszelőn lereszeljük a hámozatlan uborkákat egy tálba. Természetesen előtte alaposan megmossuk és megtöröljük szárazra. Soha nem sózom előre. A vitamin az uborka levében is van, és aki így készíti, akár másnap is fogyaszthatja, mert nem lesz híg leveses. Arra ügyeljünk azért, hogy vékony uborkát, ne magosat, ducit válasszunk vásárláskor.
Ezután elkészítjük az öntetet: a joghurtot egy másik tálban habverővel elkeverjük, majd kis lyukú reszelőn lereszeljük a fokhagymát, és hozzákeverjük. Őrölt borssal és sóval ízesítjük, majd a kaprot beleszórjuk, és a citromlével pikánssá tesszük. Ráöntjük az uborkára, és kanállal összekeverjük az egészet.
Behűtjük, és tálkákban sült hús mellé, vagy friss zöldségekhez mártogatósként kínáljuk.